Menu

Menu

Menu

Wiele osób korzystając z usług restauracji i podobnych lokali po raz pierwszy, zwraca uwagę przede wszystkim na wygląd wnętrza. Patrzy się na to: czy miejsce jest czyste i schludne, czy ładnie w nim pachnie, czy obsługa już od progu miło wita gości. Wszystko to jest oczywiście bardzo ważne, ponieważ nie sposób czerpać przyjemności z posiłku w miejscu nieładnie urządzonym i zagraconym, czy też po prostu brudnym. Jednak dużo można dowiedzieć się o kuchni z menu udostępnianego gościom. Jeśli jest ono bardzo obszerne, z dużą ilością bardzo różnorodnych potraw reprezentujących kuchnie całego świata, to jest duże prawdopodobieństwo, że nie wszystkie podawane dania są świeże. Część z nich może pochodzić z mrożonki. Nie jest to oczywiście regułą, ale warto zwrócić na to uwagę zwłaszcza w niewielkim lokalu, gdzie zapewne na jednej zmianie nie pracuje wielu kucharzy.

Żaden kucharz nie jest bowiem w stanie przygotowywać na bieżąco potraw, jeśli w menu jest ich kilkadziesiąt. Zresztą dla większości restauracji byłoby to po prostu nieopłacalne, gdyż zbyt wiele produktów by się marnowało i było wyrzucanych do kosza. Dlatego też, jeśli restauracja oferuje niewielką ilość potraw jest większe prawdopodobieństwo, że będą to dania świeże, przygotowywane na bieżąco. Z tego powodu, zanim podejmie się decyzję czy jeść w danym lokalu, warto przejrzeć całe menu.

W razie wątpliwości trzeba pytać obsługę. W porządnych lokalach nie oszukuje się klientów i jeśli którekolwiek danie jest przygotowywane z zamrożonych produktów (co przecież nie jest niczym złym, jeśli klient ma taką świadomość), kelner powinien poinformować o tym gościa.

Artykuł dzięki: