Kuchnia dla każdego
Nie ma takiej kuchni na świecie, która zaspokoiłaby gusta wszystkich klientów. Dlatego też wielu młodych restauratorów decydując się na otwarcie własnego lokalu, oferuje bardzo zróżnicowane menu. Nie jest to złe rozwiązanie. Jeśli tylko posiłki będą smaczne, na pewno znajdą się na nie chętni. Jednak trzeba także zdawać sobie sprawę z tego, że wąski profil restauracji może przyciągnąć większą liczbę amatorów dobrego jedzenia. Restauracja włoska, hiszpańska, a nawet czeska lub japońska, są w stanie przyciągnąć tych, którzy chcą poznać nowe smaki. Kuchnia dla każdego.
Jeśli potrawy, które będą im podane, spełnią oczekiwania, można liczyć na powrót takich gości. Z kolei żeby potrawa zaspokoiła potrzeby gości, musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim lepiej unikać wyszukanych nazw dań, z których nic nie wynika. Jeśli gość weźmie do ręki menu i nie będzie wiedział z czego przygotowywana jest dana potrawa, wybierze ją na chybił trafił. A wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie trafi z wyborem w swój gust. Dlatego tak ważne jest dokładane opisywanie potraw w restauracji, w taki sposób, aby klienci nie mieli wątpliwości co do tego, co zamawiają. Jeśli oprócz tego jedzenie będzie przyrządzone ze świeżych i dobrej jakości składników, można mieć pewność, że zasmakuje gościom.
Oczywiście bardzo ważne jest, aby kucharz znał się na kuchni, której posiłki musi przygotowywać. Ważna tutaj jest nie tylko wiedza, ale przede wszystkim doświadczenie, które powinno być zdobyte w danym kraju. Tylko jeśli kucharz poznał smaki danego kraju na miejscu, w lokalnej restauracji, jest w stanie doskonale je odtworzyć i stworzyć pyszne dania.