Kuchnia czeska

Kuchnia czeska
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska większości osób kojarzy się przede wszystkim z knedlikami. Jest to rzeczywiście bardzo popularne u naszych południowych sąsiadów danie, lecz nie samymi knedlikami Czechy żyją. W zasadzie ich kuchnia jest dosyć podobna do polskiej, a zwłaszcza tej popularnej na Śląsku. Można tam liczyć na porządne dania mięsne z dużą ilością konkretnych sosów. Popularne są różnego rodzaju kotlety i rolady wieprzowe czy cielęce, a także pieczone kurczaki, kaczki i gęsi. Miłośnik mięsa na pewno będzie zadowolony. Podobnie jak w Polsce - żaden obiad nie może się obejść bez zupy. Najpopularniejsza jest pomidorowa. Wszystkie zupy gotowane są na wywarach mięsnych bądź rybnych. Również miłośnicy kuchni bezmięsnej znajdą tutaj coś dla siebie. Bardzo popularne są różnego rodzaju sery podawane na przeróżne sposoby. Oczywiście kuchnia czeska nie może się obejść bez piwa, które serwowane jest do wielu potraw. Kuchnia czeska.

Czeskie piwo ma bardzo charakterystyczny smak, który doceni niejeden smakosz. Jak widać na powyższych przykładach kuchnia czeska choć podobna do polskiej, to jednak trochę się różni. Z tego jednak powodu ma wielu zwolenników w naszym kraju – zarówno wśród smakoszy mięsa, jak i wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.